Догляд за новонародженим в перші місяці життя

Декілька днів після пологів молоді мами можуть побоюватися торкатися до новонародженого. Залишившись наодинці з малюком, ви відчуваєте, як вас накриває ніжність і безпорадність. Адже дитина залежить тільки від вас і чекає, щоб ви допомогли йому освоїтися в новому для нього середовищі. Навіть якщо ви ніколи не тримали немовлят на руках, не мили і не міняли памперси, ви зможете стати справжнім експертом в материнській справі! Внутрішні інстинкти і любов рухатимуть вас в правильному напрямі: турбота про крихітку стане вашою потребою.

Годування

Складним може здатися годування, якщо дитина у вас - першf. У пологовому будинку акушерка може підказати, як правильно прикладати малюка до грудей. Трапляється, що крихітка не може навчитися з першого разу живитися молоком - виникають труднощі із захоплення соска ротом. В цьому випадку терпіти і чекати не треба: найближчими днями в грудях можуть з'явитися неприємні відчуття, а малюк страждатиме, живлячись сумішами, а не натуральним корисним молоком.

Як допомогти дитині? Покладіть його на бік, повернувши до себе лицем. Доторкніться пальцем до його щічки - після цього він може відразу відкрити рот, інстинктивно шукаючи груди. Вкладіть йому сосок глибше, щоб малюк захопив ротом ареолу. Прицмокування - сигнал про те, що дитина неправильно узяла груди. Потрібно почекати, поки він почне ковтати. Годування триває до години - не кваптеся і не переривайте його без особливих на те причин. Пам'ятайте: перше годування дуже важливе. Чим раніше ви погодуєте малюка, тим швидше він отримає молозиво, яке дуже цінно для організму.

Догляд за шкірою

Чутлива і ніжна шкіра крихітки повинна залишатися сухою, щоб не з'явилося попрілостей. Міняйте підгузники як можна частіше, особливо після годування і тривалого сну. Використайте ті памперси, які повністю поглинають вологу, щоб попка завжди була сухою і чистою. Після пологів зазвичай дають поради очищати попку вологими серветками без запаху і спирту. Можна використати вату, звичайні сухі серветки з водою. Також перевіряйте складочки шкіри, щоб вони були очищеними, сухими, без попрілостей.

Купання

Щоденне купання не зашкодить дитині. Кип'ятити воду не треба. У неї можна додавати відвари цілющих для шкіри трав - череди, ромашки. Використовуючи їх, ви попередите шкірні висипання. Можна використати любисток - він дуже приємно пахне. Температура води має бути не більша 37 градвсів. Для загартування маленького організму допустимо знижувати температуру усього лише на 2 градуси, і те - раз на тиждень.

Корисні поради:

  • Тримаючи дитину на руках, підтримуйте його голівку, оскільки новонароджений доки ще не може цього робити сам.
  • Годуйте малюка, як тільки він зажадає: маленький шлунок не може вмістити велику кількість молока. Тому годування має бути часткою і "за першим покликом».
  • Стежте за температурою тіла дитини, одягайте його досить тепло, але не перегрівайте - це теж не корисно.

Материнські інстинкти вам підкажуть багато що. Але важливо знати і ці основні правила, які допоможуть вам зорієнтуватися спочатку, коли ви ще почуваєте себе не дуже упевнено.

Також вам може бути цікаво: дитяча нижня білизна

Ми працюємо по всій Україні

Даруємо 1000 грн за краще відео!Хочу