Особливості вибору повзунків: як підібрати комфортний одяг для новонароджених

До народження малюка кожна жінка готується заздалегідь. Однак з багатьма речами у цей період стикаються вперше. Наприклад, з вибором дитячого одягу, особливо в перші дні, коли малюки перебувають у пологовому будинку або лише знайомляться з будинком. Їм потрібні спеціальні максимально комфортні елементи гардеробу, правильно підібрані за розміром.

Повзунки є одним із найпопулярніших видів одягу для новонароджених. Вони представлені в широкому асортименті та відшиваються з різними стандартами розмірів. Поговоримо про те, як вибрати повзунки і на що звернути увагу перед покупкою.

Як з'явилися повзунки: історія одягу для малюків

Повзунки як елемент гардеробу для новонароджених з'явилися порівняно недавно: кілька десятків років тому. Вони стали альтернативою популярному тоді способу – сповиванню, яке використовувалося для того, щоб малюк швидше засинав.

Згодом вчені довели, що сповивання негативно позначається на дитині, і навіть уві сні їй потрібна свобода в рухах. Так і з'явилися повзунки, які відшивалися як для новонароджених діток, яким лише кілька днів чи тижнів, так і для старших малюків.

Якими бувають повзунки для новонароджених: основні види

Повзунки представлені сьогодні у широкому асортименті. Вони відрізняються один від одного в першу чергу за своїм фасоном та кроєм. Вибирати потрібний варіант варто, випробувавши відразу кілька моделей. Тільки так ви зможете зрозуміти, який варіант підходить саме для вашої дитини. Виділяють кілька видів повзунків:

  1. На кнопках. Найбільш поширений популярний варіант, який відрізняється зручністю як для дітей, так і для батьків. Все тому, що кнопки швидко і легко застібаються та розстібаються. Ви зможете одягнути дитину за кілька хвилин, швидко поміняти їй памперс.
  2. На ґудзиках. Гарні, оригінальні моделі, застібати які потрібно трохи довше. Що не зовсім підходить, якщо малюк вередує і не любить одягатися.
  3. Укорочені штанці. Такі повзунки зазвичай купують у пологовий будинок. Вони не мають лямок, оскільки дитина ще не повзає і не ходить. Отже, не обов'язково запобігати сповзанню одягу. Єдиний мінус: з таких штанців часто вилазить сорочечка, і потрібно постійно її заправляти назад.

З чого відшивають дитячі повзунки

Вибір повзунків також залежить від тканини, з якої виготовляються вироби. Сьогодні виробники відшивають одяг для новонароджених найчастіше з м'якого гіпоалергенного натурального трикотажу, який забезпечує хорошу циркуляцію повітря, відрізняється гігроскопічністю та привабливим зовнішнім виглядом.

При цьому навіть у категорії трикотажу виділяють кілька різних видів матеріалів, що відрізняються між собою щільністю, переплетенням ниток тощо. Найбільш популярними для повзунків є:

  1. Інтерлок. Відрізняється підвищеною м'якістю максимально тонкий. Однак має хорошу щільну текстуру.
  2. Кулір. Гігроскопічний, міцний і водночас тонкий матеріал.
  3. Рібан. Еластична тканина, здатна добре тримати форму навіть після прання. Відрізняється простотою у догляді та міцністю.
  4. Футер. Теплий вид трикотажу для холодної погоди. Виготовляється на основі бавовни, вважається альтернативою шерсті, яка може викликати алергію.
  5. Махра. Махрова тканина асоціюється з м'якістю та затишком. Її так само, як і футер використовують для пошиття повзунків на холодну пору року.

Як звірятися з таблицею розміру, вибираючи повзунки

Багато хто вважає, що у виборі дитячого одягу немає нічого складного, оскільки є стандартні розміри, на які слід орієнтуватися. Як би не так. Насправді у багатьох виробників свої розмірні сітки, і часто вони разюче відрізняються одна від одної.

Більше того, позначення розміру залежить ще й від того, в якій країні було відшито одяг. Виділяють кілька видів розмірної сітки:

  • європейська;
  • міжнародна;
  • українська;
  • американська.

Наприклад, міжнародна позначається літерами від XS до XL та більше. Американська – цифрами від 2 до 10. У європейській найменший розмір для дорослих починається з 34, а в Україні – з 40.

Вибираючи повзунки для дітей, варто дивитися одночасно на вік та зріст малюка. Наприклад, можна скористатися такою таблицею:

Вік у місяцях

Зріст (см)

Розмір український (європейський)

0-3

50-54

56 (18)

3

58-62

62 (20)

6

63-68

68 (22)

9

69-74

74 (24)

12

75-80

80 (26)

Якщо купуєте повзунки від виробника, врахуйте, що у кожного свої лекала, за якими він відшиває дитячий одяг. Отже, вироби можуть маломіряти або більшеміряти. Обов'язково дивіться розмірну сітку в магазині, де купуєте виріб. І проводьте замір зростання дитини безпосередньо перед покупкою одягу, оскільки малюки ростуть зі стрімкою швидкістю.

Як вибрати повзунки для новонароджених: основні критерії

Отже, з розміром ми визначилися, настав час вивчити інші критерії вибору повзунків для новонароджених. Одяг для найменших підбирають ретельно і зважено, вивчаючи склад, властивості тканин, дизайн та фасон виробів. Звертайте увагу на такі ключові критерії:

  1. Тканина повинна мати натуральну основу. Жодної синтетики в одязі для новонароджених не допускається. Хіба що мінімальний відсоток синтетичної нитки для утеплення чи надання повзункам більшої еластичності. Якщо одяг надягатиметься безпосередньо на тіло, вибирайте 100% натуральний трикотаж.
  2. Слідкуйте, щоб тканина була гіпоалергенна, м'яка і приємна на дотик, не викликала відчуття дискомфорту та подразнень. Найбільш популярними матеріалами є інтерлок, кулір, а взимку махра. Шкіра малюка дуже чутлива і реагує на багато подразнюючих факторів висипаннями та почервоніннями. Дитина тільки знайомиться з навколишнім середовищем, і воно може бути для неї дуже агресивним. Тому матеріал повзунків не повинен містити шкідливих барвників та викликати алергію. Також важливо, щоб він був простим у догляді та легко відмивався від забруднень.
  3. Безпека одягу. Він не повинен надто сильно сковувати та здавлювати шкіру, мати небезпечні декоративні вставки. Наприклад, повзунки з великими ґудзиками допускаються для дітей старшого віку. Малята можуть несвідомо проковтнути ґудзик, через що розвивається асфіксія. Також безпека забезпечується правильно підібраним розміром. Дискомфорт і скутість рухів можуть шкідливо вплинути на дитину. Повзунки не повинні бути впритул, важливо, щоб у них залишалося трохи місця, оскільки малюк часто ворушить ручками та ніжками. При цьому надто великі повзунки також незручні: вони можуть сповзати, викликати дискомфорт, збиратися складками.
  4. Забезпечення циркуляції повітря. Тканина повинна дозволяти шкірі дихати, це перешкоджає надмірному запотіванню, появі пітничок та інших алергічних реакцій на шкірі.

Зовнішній вигляд повзунків, звичайно, важливий, але не ключовий фактор. Однак і на нього варто звернути увагу. Тим більше, що сьогодні цей вид дитячого одягу представлений у величезному асортименті. Повзунки бувають однотонними та з цікавими малюнками та принтами, написами, візерунками. Підбирайте гардероб малюка так, щоб він виглядало гармонійно, звертаючи увагу на відтінки виробу, візерунки і т.д.

Як доглядати за повзунками

Навіть якщо ви враховували всі перераховані вище критерії вибору і ретельно шукали повзунки для новонароджених, не факт, що одяг прослужить так довго, як вам цього хотілося б. Чому? Важливим є ще й правильний догляд за виробом. Особливо, якщо він виготовляється з делікатних тканин. Дитячі повзунки варто прати досить часто, щоб прибрати забруднення, що з’явилися, виключити скупчення бактерій на одязі. Найчастіше повзунки виготовляються із трикотажу, і вже на виробі є рекомендації виробника про те, як правильно доглядати за ним.

Основні правила виглядають так:

  1. Прати повзунки варто у теплій воді кімнатної температури: не більше +30 градусів.
  2. Використовуйте спеціальні дитячі рідкі або сипучі порошки без агресивних складових, у тому числі відбілювачів, хлору тощо.
  3. Прасувати повзунки потрібно на делікатному режимі. Якщо такого немає, підкладіть зверху тонку тканину.
  4. У жодному разі не віджимайте повзунки в пральній машині, інакше вони розтягнуться і пошкодяться. Злегка зіжміть вироби вручну і залиште їх сушитися.

Сильна механічна дія, а також підвищені температури руйнують трикотаж, розтягують тканину та деформують її. Тому бажано вибрати навіть ручне прання або спеціальний делікатний режим у пральній машині.

Ми працюємо по всій Україні

Даруємо 1000 грн за краще відео!Хочу